Aanbod 2020-2021 

Muziek - vakkenlijst

Instrument

Wekelijks volg je, samen met andere leerlingen, gedurende 1u instrument- of zangles op een tijdstip dat je afspreekt met de leraar. Je breidt je artistieke vaardigheden uit op je instrument. 

 

Klik hier voor de aangeboden instrumenten

Klik hier voor huur van instrumenten

Klik hier voor uren groepsmusiceren/begeleidingspraktijk

 

 

Muziekstudio

 

in optie klassiek / oude muziek

 

In deze les zingen en ritmeren we samen. We  perfectioneren het noten lezen. Bovendien leer je de muziekcultuur in al zijn facetten kennen door actief naar muziek te luisteren. Je maakt kennis met een waaier aan instrumenten en componisten. We gaan zelfs naar een heus concert! Muzikale beleving staat centraal. 

 

in optie jazz-pop-rock

 

In deze les leer je de akkoordsymbolen beter begrijpen en gebruiken. Je leert schema’s interpreteren en je maakt kennis met een brede waaier aan stijlen, van swing tot bossa nova. Hoe kan ik een goede groove spelen? Hoe gebruik je een microfoon correct? Al deze vragen komen aan bod

 

 

Groepsmusiceren 

 

in optie klassiek / oude muziek / jazz-pop-rock

 

Ontdek hoe leuk samen musiceren is. Je leert luisteren naar elkaar en geeft samen richting aan een gemeenschappelijk artistiek concept. Soms ben jij aan zet. Maar soms moet je de ander gewoon volgen. Het bijzondere is dat je elkaar inspireert! Afhankelijk van de optie die je koos, kan je les volgen in de klas samenspel (piano), een instrumentaal ensemble, orkest, koor of in een combo. Klik hier voor uurrooster. Groepsmusiceren kan - mits inachtname van de voorwaarden - ook gevolgd worden in een alternatieve leercontext. Dit kan een harmonie, fanfare of een koor zijn.

Klik hier om te zien of jouw vereniging partner is van de Kunstacademie

Klik hier om een aanvraag te doen

Klik hier om de uren groepsmusiceren-begeleidingspraktijk te zien

 

 

Begeleidingspraktijk 

 

in optie klassiek / oude muziek

 

Deze lessen zijn enkel voor leerlingen piano of orgel. Naast de basisvaardigheden ‘zichtlezen’ en ‘samenspelen’ leer je de akkoorden kennen en toepassen, zodat je zelf een begeleiding kan spelen 

 

 

Creatief musiceren (Vanaf 3.3)

 

Op avontuur…. met of zonder partituur. Je ontwikkelt je fantasie door creatief om te gaan met muzikale bouwstenen. Inspiratie vind je in bestaande partituren maar net zo goed  improviseer je zelf een melodie. We laten de ‘kunstenaar’ in onszelf los.

 

Muziektheorie (Vanaf 3.3)

 

Wil je weten hoe een muziekstuk theoretisch ineen steekt? In deze les maken we kennis met de harmonieleer. Aan de hand van oefeningen krijg je meer inzicht in de akkoorden en oefen je de akkoordverbindingen.

 

Compositie / Arrangement (Vanaf 3.3)

 

Heb je zin om zelf een muziekstuk te schrijven? Stap voor stap leer je de vaardigheden om muziek te schrijven. Je ontdekt de verschillende compositietechnieken. Bovendien word je gestimuleerd om je eigen klankwereld te ontwikkelen. Bestaande muziekstukken leren bewerken behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Singer songwriter (vanaf 3.3)

 

Je zingt en hebt zin om zelf een song te schrijven? In deze les verdiepen we ons in het analyseren en componeren van popsongs. Van blues over urban tot rock! Voorkennis van basisakkoorden is vereist, evenals het bespelen van een instrument. (Bij voorkeur piano of gitaar)

 

Zang musical 

 

In deze les ontwikkel je naast een algemene zangtechniek ook de techniek van het ‘belten’. Deze vakterm klinkt moeilijker dan het is. Eens je deze zangtechniek onder de knie hebt, ervaar je wat een verademing en verruiming deze techniek biedt. Je zal de expressie in je stem maximaal kunnen inzetten!

 

Atelier musical

 

In deze les werken we vanuit een eigen verhaal of vanuit fragmenten van bestaande musicals. We kruipen in de huid van de personages. Ontdek hoe we met onze verbeelding en inleving een creatief idee kunnen omvormen tot een heus musicalproject!

 

Musical Drama 

 

Aandacht voor tekstzegging en correcte uitspraak is een belangrijke pijler in deze les. Je ontwikkelt deze vaardigheden aan de hand van dictie oefeningen. Naast deze technische bagage leer je vanuit tekstanalyse verschillende emoties spelen. Bovendien leer je de ruimte gebruiken door improvisatieopdrachten of door bestaande teksten na te spelen.