1ste graad
Beeldatelier

Hou je van tekenen en schilderen, bouwen, kleien en kleuren? Is werken met een kleurpotlood, een penseel, inkt, papier-marché of houtskool iets waar je al langer van droomt? Of wil je je eerste stapjes zetten in de digitale wereld?

Dan is de klas Beeldatelier voor jou!

2 x 50 minuten/per week.

2de graad
Beeldatelier

Hier leren de kinderen op een speelse en experimentele manier omgaan met vorm, kleur, ruimte en compositie. Ze leren hun fantasie vormgeven via verschillende technieken en materialen: collages, assemblages, schilderen, tekenen, boetseren, werken met verf, krijt, klei en gips, hout, karton, textiel. 

Elk kind werkt op zijn eigen manier, op zijn eigen tempo en vanuit zijn eigen verbeelding.

Het hoofddoel van het kinderatelier is het plezier in het ontdekken van de eigen creativiteit. Ook muziek, toneel en dans als invalshoek kunnen originele resultaten opleveren. de kinderen worden in hun ontdekkingstocht op een ongedwongen manier begeleid en tegelijkertijd wordt de fijne motoriek verder ontwikkeld. Creativiteit, zelfexpressie en fantasie staan centraal.

2 x 50 minuten/per week.

3de graad
Beeldatelier

Voor creatieve jongeren van 12 tot 17 jaar die op onderzoek willen gaan in de wereld van vorm en kleur en die het experiment met tal van materialen niet schuwen. Stap voor stap, speels en op een artistieke wijze leren de kinderen omgaan met compositie, perspectief, licht-donker, kleur, en ruimte. Zowel tekenen naar de natuur als kunstgeschiedenisinitiatie behoren tot het lessenpakket.

Ook de andere kunstvormen inspireren ons: 

we onderhouden dan ook nauwe contacten met de andere richtingen op school (Dans, Woord en Muziek). Je wordt begeleid en gestimuleerd om zo spontaan en authentiek mogelijk uit te drukken. Beetje bij beetje word je voorbereid om later als volwassene les te volgen.

4 x 50 minuten/per week.

Vanaf 14 jaar       Digitaal Beeldatelier

Ben je geboeid door de digitale media?

Wil je leren tekenen, schilderen, beelden bewerken en animaties maken met de computer? Dan is het Digitaal Atelier iets voor jou!

Je krijgt inzicht in de mogelijkheden van de verschillende grafische toepassingen en technieken. Hierbij worden de klassieke beeld- en vormaspecten - zoals compositie, vorm, kleur en contrast - niet uit het oog verloren.

De technische kennis en vaardigheden en het gebruik van de verschillende gereedschappen worden gaandeweg en spelenderwijs bijgebracht.

4 x 50 minuten/per week.

praktische info
beeldende vorming

Benodigdheden

  • Vanaf schooljaar 2015-2016 hoeft er geen extra tekenmateriaal door de leerlingen lagere en middelbare graad aangekocht te worden. Alle tekenmateriaal is ter beschikking in de school.

 

 

Uurroosters

Meer info vindt u hier.

 

Inschrijvingen

Meer info vindt u hier.

Nieuwe structuur

Meer info vindt u hier.

 

Fotoalbums en filmpjes

Bekijk de fotoalbums en de filmpjes van o.a. de leerlingen beeldende kunsten.

4de graad
Volwassenen

1e jaar = 6x 50 min/week

2e jaar = 8x 50 min/week

3e jaar = 8x 50 min/week

4e jaar = 8x 50 min/week

5e jaar = 9x 50 min/week

Optie Tekenen

Stapsgewijs geraak je wegwijs in tonen, compositie, lijn en textuur en ontdek je je eigen schriftuur. Aan de hand van zelfgemaakte foto's en schetsen transformeren we de realiteit naar een interessant nieuw beeld vanuit onze eigen verbeelding.

We leren zelfstandig en in groep een tekening op te bouwen in de meest uiteenlopende materialen en technieken zoals potlood, pastels, houtskool, inkt, bister... Ook enkele druktechnieken komen aan bod zoals monotype, linotype, sjabloondruk, kartondruk, droge naald. We tekenen ook naar levend model.

Optie Beeldende & Audiovisuele Kunst
Schilderen

Aan de hand van schetsen, collages, een ruimtelijk werk in karton of klei, zelfgemaakte foto's - al dan niet digitaal bewerkt - leren we een voorstudie op te bouwen met aandacht voor compositie, kleur en vorm.

In korte opdrachten op papier of bordkarton schilderen we de verschillende voorstudies en experimenteren we met allerlei media en schildersmaterialen. We stellen ook ons eigen kleurenpalet samen. In de eerste fase starten we met acrylverf om later eventueel uit te breiden naar het schilderen met olieverf. Ook andere schildertechnieken zoals impasto, aquarel en mixed media kunnen aan bod komen. We schilderen zowel op doek als op zelf geprepareerde harde dragers.

Keramiek

In de les keramiek gaan we op zoek naar de verschillende expressiemogelijkheden van klei. We werken met allerhande thema's. 

We onderzoeken de mogelijkheden om reliëf te creëren door in de klei te knijpen en te bewerken met allerlei materialen. Ook de verschillende manieren van handopbouw - zoals het werken met worsten, repen en platen - komen aan bod. Zelf mallen maken in plaaster, karton of triplex behoren ook tot de mogelijkheden. Met enkele schetsen of kleine maquettes proberen we ons idee verder uit te diepen. Voor de afwerking kunnen we gebruik maken van glazuren, was, kleurpigmenten en slibs, vilt, glas...

Optie Projectatelier

In dit atelier komen zowel het tekenen en schilderen op groot formaat. In deze cursus werken we één project uit, onderverdeeld in kleinere deelopdrachten. De materialen waarmee we werken zijn o.a. klei, hout, gips, cement, textiel, sculpblok, rubber, aliginaat, was, piepschuim, pitriet, papier-maché, pigmenten...

Dit kan gaan van het boetseren van figuren met lappen klei of gebruik te maken van een armatuur en de figuur vol op te bouwen om daarna uit te hollen, bakken en eventueel kleuren met slibs en glazuren. We kunnen ook bestaande vormen kopiëren en er mallen van maken in plaaster, rubber of sculpturen in hout, sculpblok, ytonblok, gips...

We leren de proporties, anatomie, fysionomie van het menselijk lichaam, dieren en voorwerpen inschatten door ze te schetsen of te boetseren. We geven uitdrukking aan onze beelden door de houding, de verhouding, de emoties, de cultuur, iconografische symbolen, de kleur, de schaal, de manier van afwerken van de huid enz...

We experimenteren met verschillende technieken en maken met een mix van media en samenhangend, monumentaal beeld.

Kortom veen veelzijdige, boeiende richting waar je al jouw creativiteit in kwijt kunt.

  • Facebook App Icon
  • Wix Google+ page